Apotheek Turnhoutsebaan: 014 31 28 88 | Apotheek Donk: 014 31 49 31

Met deze medische checklist heb je écht alles bij op je skivakantie!

Driedubbel hoera: je jaarlijkse portie skiën of snowboarden komt er weer aan! Maar let je er bij het inpakken voor de trip wel op dat je écht alles meehebt? Ook de noodzakelijke medische spullen, om ongemakken tijdens of zelfs na de vakantie te vermijden?

Want zeg nu zelf: je koffers maken, dat verloopt vaak redelijk hectisch. En dan ben je al snel iets belangrijks vergeten. Wel, met deze lijst ben je helemaal zeker dat je qua medische zaken op alles bent voorzien.

VOOR ONDERWEG

Het begint al op weg naar het skigebied, of je nu met de wagen of met het vliegtuig gaat.

– Ga je met de auto? Voorzie dan zeker een EHBO-kit. In Oostenrijk is deze bijvoorbeeld verplicht, net zoals bij ons. Als je er al eentje in de wagen hebt liggen, controleer dan zeker of de inhoud nog volledig én bruikbaar is.

– Op weg naar je vakantiebestemming kan je al snel last hebben van reisziekte. Zeker wanneer jullie een lange autorit moeten uitzitten. En zeker op die kronkelende bergwegen. Voorzie ook hiervoor de nodige medicatie.

Druivensuiker of dextrose is ook iets interessant om bij je te hebben. Hiermee kan je een te lage bloedsuikerspiegel (of hypo in de volksmond) vrij snel opvangen. Interessant voor iedereen, maar zeker wanneer er iemand met diabetes meereist.

VOOR OP DE PISTE

Op skivakantie ben je de hele dag in de koude buitenlucht, in combinatie met een verraderlijk brandende zon. Het is dus eens zo belangrijk om hier elke dag weer goed op te anticiperen. Anders zit je nadien met de gebakken peren. Warme kleding is daarbij een goed begin, maar niet voldoende. Voorzie ook zeker het volgende:

– De nodige zonnecrème is onontbeerlijk. Zorg ervoor dat deze een hoge beschermingsfactor heeft! Allereerst omdat er door de hogere ligging meer UV-stralen jouw richting uitkomen. Maar ook de weerkaatsing van de zon door de sneeuw zorgt voor extra risico’s. Smeer je dus zeker ook meermaals per dag in.

– Dit combineer je met een goede lippenbalsem. Deze behoedt je van gesprongen lippen en koortsblaasjes door de koude en de UV-stralen. Let er ook hier op dat de balsem voldoende bescherming biedt. SPF 30 raden we als absolute minimum aan.

– Daarnaast zijn ook je ogen gevoelig voor het uv-licht en de koude. Voorzie dan ook een goede ski- of zonnebril. Ga hierbij minstens voor een bril van categorie 2 of 3. Draag je ze niet, dan loop je het risico op een stevige hoornvliesontsteking.

– Ondanks de nodige handschoenen, kunnen ook je handen na enkele uren ijskoud gaan aanvoelen. Voorkom kloven en gebruik preventief de nodige hydraterende handcrème.

En omdat het op de piste altijd ernstig fout kan lopen, zorg je er best ook voor dat je de nodige informatie op zak hebt voor medisch personeel.

– Zorg er naast je identiteitskaart ook voor dat je een Europees Medisch Paspoort op zak hebt. Zo weten de artsen bijvoorbeeld meteen welke medicatie je gebruikt of met welke allergieën je kampt. Ook wanneer je het zelf even niet kan vertellen. Vraag er dus zeker eens naar bij je huisarts.

VOOR OP DE HOTELKAMER OF IN HET VAKANTIEHUISJE

Een ongeluk schuilt in een piepklein hoekje. Voorzie dan ook een goede reisapotheek voor op de hotelkamer of in het vakantiehuisje, zodat je de nodige verzorging kan bieden.

– Denk allereerst aan je huidige vaste medicatie. Voorzie er ook zeker wat extra van, je weet immers nooit.

– Daarnaast zijn er ook de nodige geneesmiddelen voor op skivakantie, die je zonder voorschrift kan krijgen. Voorzie zeker het nodige tegen diarree, maagpijn en verkoudheid.

– Daarnaast is het ook een idee om de nodige pijnstillers bij de hand te houden.

– Ben je ondanks alles toch verbrand? Dan kan een degelijke zonnebrand of aftersun helpen om een goed herstel te bevorderen.

– Daarnaast kan je ook last hebben van pijn aan spieren en gewrichten. Voorzie dus zeker ook hiervoor de nodige zalf.

– Voor de verzorging van een wonde heb je best ook de nodige ontsmettingsvloeistof, verband en pleisters bij je. Zorg er zeker ook voor dat je pleisters in verschillende formaten hebt.

– Tot slot is je reisapotheek pas compleet als je ook een koortsthermometer voorziet.

 

Zo, nu ben je helemaal klaar om de latten op te gaan. Have fun!

 

Bron: https://nl.kenkoo.be/redactie/huis/checklist-skivakantie?utm_source=pharmacy&utm_medium=19847