Apotheek Turnhoutsebaan: 014 31 28 88 | Apotheek Donk: 014 31 49 31

Hoest & snot: zo verzacht je de gevolgen.

 

Het is nog maar net winter en we hebben het meteen geweten. Direct piekte het aantal mensen met een luchtweginfectie oftewel een zware verkoudheid. Typische symptomen van een luchtweginfectie zijn een verstopte neus of een loopneus en/of hoesten. Keelpijn, koorts en hoofdpijn behoren ook tot de mogelijkheden.

 

Wat zijn de gevolgen?

1. Je slaapt minder goed.

Wat kan je doen?
Verlucht je kamer voldoende. Verwarm de kamer niet,maar zorg wel dat jij het warm genoeg hebt in bed. Zorg eventueel voor luchtbevochtiging.

2. Je wordt vaker wakker met een uitgedroogde mond

Wat kan je doen?

  • Voor het slapen gaan: Neusdruppels of neusspray gebruiken (tip: richt naar de buitenste neusvleugel om een bloedneus te vermijden).
  • Tijdens of na het slapen: zet een fles water naast je bed en drink elke keer je dorst hebt.

3. Je neus zit verstopt

Wat kan je doen?
Neusdruppels of neusspray gebruiken (hou je aan de richtlijnen van arts en apotheek!), luchtbevochtiging gebruiken, dampen (boven een kom met eucalyptusolie of muntolie) of grootmoeders middeltjes zoals een halve ajuin naast het bed.

4. Je hebt een loopneus.

Wat kan je doen?
Je neus snuiten met papieren zakdoeken (gooi ze onmiddellijk weg!), je handen zo vaak als mogelijk wassen en je neus verzorgen met een vette, hydraterende crème om roodheid te vermijden.

5. Je kan je niet concentreren.

Wat kan je doen?
Naast je slaapkwaliteit verbeteren, is het van belang om voldoende te drinken: water, thee en (met mate) koffie zijn daarvoor geschikt.

6. Je hebt last van keelpijn.

Wat kan je doen? Thee met citroen en/of honing is een klassieker. Maar ook een zeer frisse spuitwater of frisdrank kunnen helpen: de bubbels in combinatie met de koude kunnen de keel ook deugd doen! Keelpastilles of keelspray kunnen ook verlichting brengen.

7. Je hoest.

Wat kan je doen?
Verzacht de luchtwegen door honing aan je thee toe te voegen. Gebruik hoestsiropen die geschikt zijn voor het type hoest dat je hebt. Middeltjes voor een droge hoest maken een slijmhoest namelijk erger en omgekeerd. Vraag hiervoor raad aan je apotheker.

8. Je hebt geen honger.

Wat kan je doen?
Niets forceren. Wil je toch eten, kies dan voor soep, yoghurt of fruit: best veel vitaminen en het glijdt ook nog gemakkelijk naar binnen.

9. Je hebt hoofdpijn.

Wat kan je doen?
Een pijnstiller nemen, rusten, zorgen voor voldoende verluchting en genoeg drinken.

 

Bron: https://nl.kenkoo.be/redactie/hoest-snot