Apotheek Turnhoutsebaan: 014 31 28 88 | Apotheek Donk: 014 31 49 31

Tips om een hittegolf goed door te komen.

Het is volop zomer. Het kwik blijft maar oplopen en daar gaat voorlopig geen einde aan komen.
Hieronder enkele tips om deze broeierige dagen zo gezond en fit mogelijk door te brengen.

 • Drink voldoende!
  Tijdens een hittegolf is het van belang zeker 2 liter vocht per dag te nuttigen. Drink bij voorkeur water. Vermijd alcohol!
 • Siësta
  Doe rustig aan. Vooral tijdens de warmste uren (tussen 12u en 16u) van de dag. Las als het even kan een siësta in.
 • Kleding
  Draag luchtige en lichte kleding. Wit stoot hitte af en donkere kleuren nemen juist hitte op. Draag een hoed of pet en een zonnebril.
 • Douchen
  Hoe verleidelijk het ook is om een koude douche te nemen, doe het niet. Sterke temperatuurswisselingen bevorderen namelijk uitdroging. Neem beter een lauwe douche.
 • Hou je huis koel
  Probeer de zon zo min mogelijk binnen te laten. Hou de gordijnen of rolluiken dicht en laat ook de ramen gesloten als de zon erop schijnt. Ventileer wel goed ‘s avonds en ‘s nachts als de zon onder is.  Ook een ventilator of airco kan voor verkoeling zorgen.
 • Verfris
  Hou af en toe je handen en polsen onder koud stromend water. Je zal je meteen frisser voelen. Ook een koud washandje voor je gezicht en hals kan verkwikkend werken.
 • Lichte maaltijden
  Als je grote, zware maaltijden eet, stijgt je lichaamstemperatuur omdat je lichaam het eten moet verteren. Verstandiger is om meerdere lichte maaltijden per dag te nuttigen.
 • Smeer je in!
  Een goede zonnecrème beschermt je huid tegen verbranden en gaat huidveroudering tegen.  Kies een zonnecrème die zowel beschermt tegen UV-B én UV-A straling. Gebruik een product met een voldoende hoge beschermingsfactor, aangepast aan je huidtype. Smeer voldoende zonnecrème: voor een goede bescherming heb je ongeveer 30 g zonnecrème nodig voor een lichaam van een volwassen persoon. Voor een tiener is dit 25 g, voor een kleuter 15 g en een baby 10 g. Gebruik je minder? Dan is ook de beschermingsfactor minder. Hou er rekening mee dat zonnecrème pas werkt een 15 tot 30 minuten na aanbrengen. Smeer je dus tijdig in en herhaal dit minstens om de 4 uur. Bij veel transpireren door sporten of werken doe je dit beter om de 2 uur. Bij gelijktijdig gebruik van een anti-muggenproduct , smeer je best éérst de zonnecrème en pas 30-45 min later het muggenproduct. Zonneproducten zijn beperkt houdbaar: ze blijven na opening gemiddeld een jaar goed. Controleer dus steeds goed de houdbaarheidsdatum voor gebruik!

  Vraag advies aan je apotheker bij de keuze van een geschikt zonneproduct!

 

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl/vakantie/8-tips-voor-tijdens-een-hittegolf
https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=21326